Figyelem! Senki ne dőljön be a csalóknak, akik SMS-ben (méghozzá egy furcsa külföldi telefonszámról) vagy email-en próbálnak minket egy adathalász weboldalra irányítani egy linkkel.

Egy nem létező csomag érkezéséről kapunk értesítőt, és a levélben pénzt is kérnek, hogy kézbesíteni tudják számunkra a nem létező csomagot. A csalók ezzel a módszerrel könnyen hozzájuthatnak bankkártya- és más személyes adatokhoz. A Magyar Posta Zrt. közleményében kiadta:

A levélben látható „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot” illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet. Kérjük, hogy ha ilyen gyanús emailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra és ne adjon meg adatokat! Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mailcímét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldeménye, a Posta honlapján a kód beírásával bármikor elérheti a hiteles szállítási információkat.

Hogyan védekezhetünk az ehhez hasonló adathalász támadások ellen?

Mivel egyre elterjedtebbek a hasonló adathalász kísérletek, ezért fontos, hogy figyelmesen kattintsunk az ismeretlen eredetű linkekre, keltsen gyanút bennünk, ha:

  • Ha nem is rendeltünk csomagot, mégis arról értesítenek, hogy fizessünk egy megrendelt csomagért.
  • Helyesírási hibák vagy magyartalan megfogalmazás.
  • Túl kecsegtető, drága telefon- vagy egyéb nyeremény ígérete.
  • Győződjetek meg róla, hogy valóban a cég hivatalos e-mailcíméről vagy telefonszámáról érkezett-e az üzenet.
  • A csalók gyakran ismert közműszolgáltatók vagy nagyvállalatok nevében írnak.
  • Ha nyereményt vagy egyéb kedvezményes akciót ígérnek valamelyik cég nevében, akkor kattintás előtt tájékozódjatok a cég honlapján, hogy valóban létezik-e egy olyan akció!

Adathalász SMS-t és leveleket küldenek a Magyar Posta nevében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük