• Kitéped a hajad míg elindul a számítógép?
  • Tököl valamelyik programod?
  • Mivel tudod ezt könnyedén megoldani?

Fontos tudnivalók:
A Merevlemez (HDD) tárolja az összes adatodat, az operációs rendszert (pl. Windows), és minden programot. A merevlemezben egy mechanikai olvasófej mozog folyamatosan, hogy kiolvassa az adatokat egy forgó lemezről.
Ezzel szemben az SSD (Solid-state Drive) nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért a teljesítményét nem hátráltatja semmi. Mindezzel kevesebb energiát fogyaszt, teljesen hangtalan, valamint sokkal gyorsabban teszi lehetővé adataink elérését.


Yszerviz - SSD belseje
Egy SSD belseje

Ennek köszönhetően, és a Windows 8 új kódolásának köszönhetően a rendszer indulás akár másodpercek alatt végbemehet.
A programok és fájlok indítása és betöltése felgyorsul, és a keresési eredmények is gyorsabban felbukkannak.
(Fontos tisztázni azonban, hogy az SSD nem élesít a Játékok grafikáján, nem befolyásolja a weblapok betöltésének sebességét, tehát elvárásaink legyenek ésszerűek)


yszerviz_ssd_gyors_rendszerindnulas
Turbózza fel készülékét

Az SSD-nek azonban van néhány apróbb hátulütője, egyrészt költségesebb mint egy átlagos merevlemez, másrészt pedig kisebb a kapacitása (azaz a rajta tárolható adat mennyisége alacsonyabb).

Valamint minél többször írjuk át a rajta lévő adatokat (pl. Fájlok áthelyezése), csökken az SSD élettartama. (Gyártói tesztek alapján napi 10GB-nyi írással kb 10 év után adja be a kulcsot)

Az SSD-t tehát a legoptimálisabb és a legésszerűbb a Rendszerfájlok és programok tárolására.
Ha asztali számítógépről van szó, akkor az SSD mellé berakhatunk akár egy merevlemezt, amin a letöltéseinket, filmjeinket, zenéinket tároljuk (tehát az olyan adatokat amiket gyakran írunk át, és amiknek nagyobb kapacitásra van szükségük).
Ezt akár néhány Notebook esetében is megtehetjük, a Lemezolvasó helyére beépíthető kerettel berakhatunk még egy merevlemezt.

A cserét megkönnyíti egyébként, hogy a legtöbb SSD-hez adnak valamilyen klónozó szoftvert amivel a régi rendszerünket áttudjuk telepíteni az új SSD-re. Így adatvesztés nélkül folytathatjuk a munkát, csak már gyorsabban.

Kérjük ne feledjétek, ezek az alkatrészek (merevlemez, SSD) meghibásodhatnak, tehát az adataitokról minden esetben készítsetek adatmentést egy másik eszközre!

Nem unod már a lassú géped?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük