Magyarországon is fertőz a péntek délután kirobbanó globális hacker támadással terjesztett WannaCry zsarolóvírus! Minden olyan számítógép veszélyben van, amit nem frissítettek az utóbbi két hónapban!

A kártevő egy olyan biztonsági rést használ ki, amit a Microsoft már márciusban felfedezett és frissítés formájában javított, ezért aki azóta nem frissítette a rendszerét, sérülékeny a kártevővel szemben.

A WannaCry egy olyan zsarolóvírus (ransomware), ami fertőzés esetén blokkolja a gép működését és titkosítja a rajta lévő fájlokat, amit csak akkor tudunk feloldani, ha egy bizonyos váltságdíjat fizetünk ki a hackereknek. Ha nem kapjuk meg a titkosítás feloldásához szükséges visszafordító kulcsot, az adataink használhatatlanná válnak, hiába mentjük át egy másik számítógépre.

Jelenleg a WannaCry zsarolóvírus egyik továbbfejlesztett változata terjedhet, amit kombinálhattak az NSA által fejlesztett, majd onnan ellopott Eternal Blue-val, így a vírus képes önmagától terjedni (távoli kódfuttatás kezdeményezésével a Windowsban). Mivel a vírus képes féregszerűen terjedni, ezért rendkívül gyorsan fertőz a belső hálózatokon is.

Az eddig közzétett információk alapján 300 dollárnyi váltságdíjat követelnek a titkosítás feloldásáért cserébe, de már olyan változatról is lehetett hallani, amely 600 dollárnyi Bitcoint követel, ami az átváltási költséggel együtt körülbelül 180 000 forintnak felel meg.

Akinek frissebb operációs rendszere van, amit még frissítésekkel támogat a Microsoft (Windows 7, 8 és 10), annak nincs más dolga mint bekapcsolni a windows update szolgáltatást – ha eddig valami oknál fogva ki lett volna kapcsolva – és lefuttatni a frissítéseket.

Az sem tehetetlen a vírussal szemben, akinek régebbi rendszere van (Windows XP, Vista, Server 2003) és már nem működnek az automatikus frissítések, mert a Microsoft felismerte a probléma jelentőségét és elkészítette ezekhez a rendszerekhez is a gyorsjavítást, amit erről a linkről le lehet tölteni.

Az ilyen támadások miatt is, nem győzzük hangsúlyozni a Windows frissítések jelentőségét és a naprakész vírusirtók telepítését.
Ha még nem rendelkezik vírusirtóval, töltse le a 30 napig díjmentesen kipróbálható Kaspersky Anti-Virus 2017 vírusirtót.

Ha nem szeretne lemaradni a fontosabb informatikai hírekről, kövesse az Yszerviz Facebook oldalát!

Veszélyben van aki eddig még nem frissített, támad a WannaCry vírus
Cimke:             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük