Öt évig éltek a netbookok, az Acer és az Asus is leállítja a gyártásukat január 1-től. Nem is olyan régen még a laptopok jövőjének kiáltották ki a netbookokat, de soha nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A gazdasági helyzet, a tabletek és ultrabookok megjelenése és a Windows árazása ölte meg a kategóriát.

A netbook kategóriát az Asus találta ki még 2007-ben, azok a hordozható számítógépek tartoztak ide, amelyek könnyűek – tömegük jellemzően egy kilogramm körül volt –, és energiatakarékos alkatrészeiknek köszönhetően egy akkumulátortöltéssel hosszú ideig használhatók. Az általában 7-8 hüvelykes netbookok ára jóval alacsonyabb volt, mint a hagyományos laptopok ára, de cserébe jóval gyengébb gépek is voltak.

SZT4187

Itt az Eeemúlás

Az első netbook az Asus Eee PC-je volt, később valamennyi gyártó elkészítette a maga olcsó, Atom-processzoros gépét. Népszerűségük csúcsát 2008-2009-ben érték el a gazdasági világválságnak köszönhetően. Akkor a felhasználók egy része inkább az árakat nézte, nem a teljesítményt, sokan vettek netbookot maguknak. Egy három évvel ezelőtti előrejelzés szerint idén már 139 milliót kellett volna eladni a kategóriából, de ez a szám inkább közelít majd a nullához.

A két legnagyobb netbookgyártó, az Asus és az Acer nem gyárt több netbookot, a többi nagyobb cég (Lenovo, Samsung, Dell) pedig már korábban bejelentette, hogy leáll a gyártással. A netbookok bukásának sok oka van. Egyrészt a cégeknek nem érte meg a netbookok gyártása, mert alacsony áruk miatt kicsi volt az árrés, emiatt a nyereség is. Amikor Windows operációs rendszerrel kezdték el árulni az eleinte linuxos netbookokat, még kevesebb mozgásterük maradt a cégeknek.

IV0C3663

Fotó: Nagy Attila

Sokan a hosszú akkumulátoridő miatt vásároltak ilyen gépeket, de manapság már a laptopok többsége kibírja hat-nyolc óráig egy töltéssel, így ez már nem előny. Már nem előny az ultrahordozhatóság sem, hiszen azóta több laptop-kategória is kiemelkedően fontosnak tartja ezt, a cégek jelentős része nagyon vékony és nagyon könnyű laptopokat is gyárt. Ráadásul manapság már nem kötnek kompromisszumot a teljesítményben sem: azokat a feladatokat, amelyekre a netbookok voltak jók, el lehet intézni egy jobb okostelefonnal vagy tablettel.

Az Apple 2010-ben mutatta be az iPadet, innentől ez volt az új menő kategória a számítógéppiacon. A netbook-eladások ettől a pillanattól kezdve látványosan csökkentek, hiába volt sokkal drágább a tablet, tovább bírta az aksija és hordozhatóbb is volt a netbooknál. A netbookok eladásai már 2010 első félévében 9 millióról 6,2 millióra estek. A tabletek 2011-ben átvették a vezetést, 63 milliót adtak el belőlük, a netbookokból csak 39,4 milliót. Az IDC decemberi becslései szerint 2012-ben 123 millió tabletet szállítottak a gyártók, 2013-ban ez 172 millió lesz.

Forrás: www.index.hu

Véget ért a netbookok kora

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük